Pages

Apakah Air Kangen (Kangen Water)?

Air kangen adalah air beralkali, berion dan berkluster kecil. Air berkluster kecil sangat mustahak untuk penyerapan yang baik. Pelbagai penyakit boleh dirawat menggunakan air kangen (kangen water). Air kangen water lazat dan sedap untuk diminum & berkhasiat untuk kesihatan. Anda akan merasa lebih bertenaga dan sihat setelah anda minum air Kangen Water.

Air Kangen, Kangen Water

Kangen Water adalah air sedap yang dibuat dari teknologi air Enagic yang inovatif. Mesi air kangen bukan sahaja menapis air paip anda, tetapi mesin air kangen Enagic juga menghasilkan air  alkali terion dan air berasid melalui proses elektrolisis. Air kangen (kangen water) boleh digunakan untuk pelbagai tujuan seperti untuk minum, memasak, kecantikan dan tujuan pembersihan.

Pelbagai mineral seperti kalsium, natrium, kalium, dan magnesium terkandung dalam air Kangen Water. Tidak seperti sistem penapisan air lain yang menapis mineral keluar, mesin Enagic air kangen  akan menyimpan mineral ini tanpa terjejas. Ini menyediakan air yang berkualiti tinggi yang boleh digunakan untuk pelbagai tujuan yang berbeza.

Air Kangen Water bagus juga jika anda mempunyai penyakit yang sukar diubati dan telah lama anda cuba mengubatinya namun belum berjaya. Atau anda selalu berasa sakit-sakit badan, lenguh sana sengal sini? Air kangen water adalah jawapan yang anda cari-cari selama ini. Cubalah air kangen water. Insyaallah.

Anda selalu keletihan? Setiap hari setelah bekerja seharian, anda berasa sangat letih atau kadang-kadang tu (mungkin selalu) anda sudah tidur secukupnya tapi setelah bangun dari tidur anda masih letih atau mengantuk. Minumlah air kangen water, masalah anda dapat diatasi dengan baik & anda akan berasa lebih segar dan bertenaga.

Antara testimoni rawatan masalah kesihatan menggunakan air Kangen Water ialah:

  1. Kanser
  2. Sakit jantung
  3. Paru-paru berair
  4. Patah tulang
  5. Resdung
  6. Jerawat
  7. Gout
  8. Kayap
  9. Sembelit
  10. Kuruskan badan
  11. Susah hamil (masalah kesuburan)
  12. Awet muda  dan lain-lain lagi.


Selain untuk di minum, air kangen water juga boleh digunakan untuk pelbagai tujuan  termasuk minum, memasak, kecantikan, dan pembersihan.

Anda pasti kagum dengan air Kangen (Kangen Water).

air kangen (kangen water) ampang

Air Kangen (Kangen Water) mempunyai 3 kualiti yang tidak di miliki oleh mana-mana jenis air yang lain iaitu:

  1. Anti Oksida
  2. Kelompok Mikro/Kecil (Micro cluster)
  3. Beralkali

1) Anti Oksida

Air Kangen (Kangen Water) mempunyai tahap anti oksidan yang sangat kuat. Air Kangen Water bertindak sebagai komponen penting dalam mengekalkan kesihatan yang optimum kerana keupayaannya untuk meneutralkan radikal bebas.

Radikal bebas adalah atom atau kumpulan atom yang mempunyai elektron dalam bilangan ganjil (tidak berpasangan). Radikal bebas terbentuk apabila oksigen berinteraksi dengan molekul tertentu. Setelah terbentuk, radikal bebas sangat aktif dan memulakan tindak balas berantai yang memberi keroasakan teruk kepada sel.

Bahaya paling besar daripada kerosakan yang radikal bebas lakukan adalah apabila mereka bertindak balas dengan komponen sel penting seperti DNA, atau membran sel. Sel tak dapat berfungsi dengan baik atau mati jika ini berlaku. Untuk mengelakkan kerosakan radikal bebas badan memerlukan sistem pertahanan iaitu antioksidan.

Pengoksidaan adalah proses berkarat. Proses berkarat yang berlaku dalam pada pada tisu-tisu badan yang hidup menyebabkan penyakit dan penuaan yang lebih pantas.

Pengoksidaan = Pembentukan radikal bebas (proses berkarat).
Tisu hidup + pengoksidaan = penyakit & penuaan.

Melalui kejayaan teknologi Air Kangen (Kangen Water), proses pengoksidaan atau proses berkarat ini berjaya diterbalikkan atau di perlahankan.

Kejayaan Teknologi Air Kangen = Anti Oksida, Anti Keradangan & Anti Penuaan.


kangen water (air kangen)

Contoh proses pengoksidaan atau proses berkarat:

Apa yang berlaku jika anda memotong buah epal dan membiarkannya terdedah kepada udara selama 20 minit?
Ia akan bertukar menjadi warna perang. Proses ini dipanggil pengoksidaan atau berkarat. Oksigen di dalam udara mula membakar apa saja permukaan yang bersentuh dengannya, memusnahkannya dan menjadikannya tua. Anti oksida (anti berkarat) sangat penting bila anda semakin meningkat umur.

Dan inilah salah satu sebab kenapa minum air Kangen Water sangat penting untuk anda.

ORP atau Oxidation Reduction Potential adalah satu cara yang mudah untuk mengukur keberkesanan bahan pembersihan atau kuantiti anti oksida dalam cecair.

Amnya bagi manusia, ORP yang lebih tinggi baik untuk bahagian luar badan bagi tujuan pembersihan sementara ORP yang lebih rendah lebih baik untuk diminum bagi mendapatkan nilai anti oksida (anti berkarat).



Gambar di atas: Bacaan ORP negatif (Bahan-bahan yang mengurangkan proses pengoksidaan). 
Pada tahap 0 tiada apa-apa pengoksidaan (proses berkarat) yang berlaku. Buah-buahan menurunkan tahap pengoksidaan hingga -100, teh hijau -200, minyak ikan cod -300 & air Kangen Water -400. Tahap paling tinggi di antara kesemuanya.


Bahan-bahan yang meningkatkan proses pengoksidaan

Gambar di atas: Bacaan ORP positif (Bahan-bahan yang meningkatkan proses pengoksidaan).
Pada tahap 0 tiada apa-apa pengoksidaan (proses berkarat) yang berlaku. Air minuman dalam botol & air minuman R.O. (Reverse Osmosis) meningkatkan tahap pengoksidaan hingga +200air paip +300air soda, minuman ringan & minuman sukan +400. Tahap paling tinggi di antara kesemuanya ialah air bergas.

2) Kelompok Mikro/Kecil (Micro cluster)

Molekul air bergabung bersama untuk membentuk cluster/kelompok. Di dalam air paip, kelompok ini mempunyai 15 - 20 molekul. Kelompok ini di panggil macro cluster (kelompok besar). Sementara air Kangen Water hanya mempunyai 4 - 6 molekul dalam 1 kelompok (cluster) yang dipanggil micro cluster (kelompok kecil/mikro).

Macro cluster (kelompok besar) dari air paip hanya dapat diserap oleh bukaan pada bahagian badan anda yang muat untuk kelompok besar ini sahaja. Bukaan yang lebih kecil tidak dapat menyerap air ini. Sementara air kangen water pula lebih mudah masuk ke dalam sel-sel badan anda seterusnya memberikan penyerapan dan hidrasi yang hebat.

air paip mempunyai kelompok lebih besar berbanding air kangen water
Kelompok makro (macro cluster) dalam air paip mengandungi 15 - 20 molekul. Hanya bahagian sel yang cukup besar untuk memuatkan kluster besar/makro sahaja yang dapat diserap masuk dan digunakan oleh badan anda.

air kangen water mempunyuai kluster mikro
Kelompok mikro (micro cluster) dalam air kangen water mengandungi 4 - 6 molekul menjadikannya lebih mudah diserap oleh badan anda.

3) Berakali

Air kangen water beralkali lebih sedap dan selesa untuk diminum di samping kesan yang baik untuk kesihatan anda. Tidak seperti air biasa yang memberikan rasa kembung, loya dan tidak sedap. Kebanyakan orang dapat merasa kehebatan air kangen water selepas meminum segelas dua air kangen water ini.

air kangen water air beralkali yang bagus

Air alkali adalah air yang mempunyai tahap pH yang lebih tinggi berbanding air paip biasa. Kebanyakan makanan dan minuman yang kita ambil meninggalkan sisa yang berasid dalam badan anda. Minum air yang berasid, kurang dari pH 7 (seperti air paip, air minuman dalam botol, air bergas dan lain-lain) menjadikan sarang yang sesuai untuk mikro organisma seperti bakteria dan virus kerana mereka memerlukan keadaan berasid untuk hidup.

Minum air kangen water beralkali boleh membantu:

  • mencegah penyakit 
  • melambatkan proses penuaan. 
  • memberhentikan radikal bebas dari terbentuk, 
  • menyingkirkan toksin dari sel-sel badan anda 
  • menghalang toksin daripada terkumpul, 
  • menyediakan mineral penting
  • menggalakkan aliran darah yang normal 
  • mengekalkan pH darah yang normal. 
  • Air kangen water beeralkali lebih baik dalam menghidratkan badan kerana ia menembusi sel-sel dengan lebih berkesan disebabkan kluster mikro/kecilnya. 
  • Ia membantu untuk meneutralkan asid dan 
  • membuang toksin dari badan.
Untuk kehidupan yang sihat dan bertenaga, dapatkan air kangen (Kangen Water) hari ini.

No comments:

Post a Comment